1963.50a.gif
1963
1963
press to zoom
1963
1963
press to zoom
1963
1963
press to zoom
1963
1963
press to zoom

1963

The design approach is to evoke nostalgic senses of our beloved former landmark, the Singapore National Theatre. The iconic five-pointed facade of the theatre as well as its outdoor fountain represented the five stars and the crescent of the Singapore flag. These collective impressions give rise to a bench that resemble its roofline, fountain and their symbolic representations.

 

As our beloved former National Theatre was established in 1963, coincidentally a decade before our former National Stadium in 1973, this bench serves as a continuation to restore our beloved landmarks using the reclaimed materials.

 

The construction of the bench is a modular design in which each modular unit consists of 20mm thick planed wood pieces that are joined using traditional wood joinery techniques. There will also be a 4mm thick galvanised steel plate welded frame underneath the seating units to reinforce the structural capacity and the overall curvature of the bench.

 

Being a depiction of a monumental piece of landmark, the bench is fitted for both indoors and outdoors placement. For veterans, it is a fragment of reminiscence; While for the younger generations, it is a significant specimen that their forefathers once dwell upon.

James Sua - 1963, 2019,

made of recycled wood planks, dim 65 x 85 x 300 cm,

Re:Bench (URA),

© jsky21.com